środa, 24 sierpnia 2016

Chłopska Kiełbasa Czosnkowa z Weka

Domowe wędliny ,to najzdrowszy rodzaj wędlin jakie możemy zjeść , wiadomo co w nich siedzi i z czego są wykonane . W końcu sami to wpakowaliśmy do słoika ,a nie liczymy na dobre serce i uczciwość producentów , że wrzucą do naszej kiełbaski choć kawalątek mięska , a nie tylko ulepszacze i sztuczne aromaty. No cóż pewnie nawet guma z dziadkowego kaloszka  ,może mieć smak wędzonki jak się postarać , ale że ja gumy nie lubię, dzieciom też jej oszczędzę  , więc zrobię dzisiaj prostą kiełbaskę do słoika , którą można dość długo przechować , jest pyszna i bardzo zdrowa A ten zapach.. mniam
chłopska kiełbasa czosnkowa z weka
Składniki :
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku świeżego lub 0,2 kg słoniny
  • 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
  • 1 łyżeczka płaska cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1,5 łyżki soli peklowej ( lub zwykłej )
  • 3 duże ząbki czosnku -można dać mniej  ,albo wcale ale ja kocham czosnek
  • 1 płaska łyżeczka otartego majeranku
Ja robie potrójną porcje i wychodzi mi 12 słoiczków półlitrowych
IMG_1418IMG_1420
Boczek i łopatkę , kroimy w kostkę i mielimy maszynką o grubych oczkach . Do mięsa dodajemy peklosól , cukier, pieprz,żelatynę  , dokładnie wyciśnięty przez praskę czosnek ,majeranek . Całość mieszamy ręką , cierpliwie , aż mięso zrobi się kleiste i spójne . Jeśli chcemy więcej galaretki , to dolewamy około 1/2 szklanki wody na etapie wyrabiania mięsa  . Bierzemy kilka średnich słoików , wyparzamy i ubijamy w nich mięsko , starając się , żeby nie było powietrza pomiędzy słoikiem a mięsem . Mięso układamy tak na 3/4 słoika , nie wyżej musi zostać miejsce na wytopioną galaretkę  . Zakręcamy , wstawiamy na noc do lodówki  .
IMG_1422IMG_1423
Drugiego dnia układamy słoiki w dużym garnku na ściereczce i zalewamy wodą uważając, żeby woda nie sięgała do nakrętek . Gotujemy na malutkim ogniu , tak żeby woda nie bulgotała , około 60 minut . Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia . Drugiego dnia proces powtarzamy . Jeśli kiełbaska ma być zjedzona w kilka dni , drugą pasteryzację można pominąć . U nas wszyscy zawsze biją się o galaretkę z kiełbaski , jest najsmaczniejsza.

Druga wersja: pieczenie w piekarniku - ja tak robie
  • Wkładamy do średnich słoiczków i zakręcamy
  • Wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 130 C - 265F
  • Pieczemy 90 minut.

Pychotka

Smalec Ewuni

    Składniki:

    2 kg - słonina
    2 kg - boczek surowy
    3----- cebule
    3 ---- ząbki czosnku
    3łyżki - majeranek
    3łyżki - wegety ( biało-czerwone opakowanie)

    Wykonanie:
  •     Słoninę, boczek, cebulę, czosnek mielimy, doprawiamy przyprawami i wyrabiamy
  • Wkładamy do średnich słoiczków i zakręcamy
  • Wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 130 C - 265F
  • Pieczemy 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz