poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Przepisy Eli


Chleb orzechowy
Składniki:
- 45 dkg orzechów włoskich
- 25 dkg masła
- 17 żółtek
- 15 białek
Orzechy zemleć w maszynce. Kostkę masła ucierać w makutrze, dodając stopniowo żółtka i zmielone orzechy. Ubitą na sztywno pianę dodać do utartej masy orzechowej. Wymieszać delikatnie. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stp. C przez 50 min.

B=10,2 T=43.8 W=5,6
Lody Optymalne
Prosty przepis na przepyszne lody..
Składniki:
* 10 żółtek
* 1 litr śmietany 36%
* 100g cukru
* 100g gorzkiej czekolady 70% kakao lub owoce sezonowe. Wówczas trzeba węglowodany wyliczyć na nowo!
Śmietanę ubijamy. Żółtka miksujemy z cukrem i łączymy z ubita śmietaną i startą na wiórki czekoladą. Powstałą masę rozkładamy do kubeczków jednorazowych po 100g.
Kubeczki wstawiamy do zamrażalnika w lodówce i czekamy aż zamarzną.
BTW w 100g Lodów Optymalnych: B: 4,1g T: 32,7g W: 10g
Sernik wiedeński
Coś w sam raz na przyjęcie..
Składniki:
* 1kg białego sera
* 2 kostki masła
* 1/2 szklanki cukru (100g)
* 25 żółtek
* 20 białek
* 3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej [ja nie daję!]
* 100g migdałów
* 50g rodzynek
* aromat rumowy
1kg białego sera zemleć przez maszynkę. 2 kostki masła 500g utrzeć z 1/2 szklanki cukru (100g) na pulchną masę i stale mieszając, dodawać po jednym z 25 żółtek (500g). Nadal stopniowo ucierając, dodawać małymi porcjami zmielony ser, a na końcu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g). 100g migdałów oraz 50 g rodzynek sparzyć wrzątkiem. Rodzynki odsączyć, a migdały i aromat rumowy, wymieszać. 20 białek (500g) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Podłoże formy posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą i nałożyć masę.
Piec 45-60 minut w gorącym piekarniku. Sernik powinien „ gotować się” w tłuszczu. Pozostawić go do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, aby wchłoną całe masło wydzielone w czasie pieczenia.
Waga gotowej potrawy 2,6 kg
BTW w 100g gotowego sernika: B: 13,1g T: 28,9g W: 5,8g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz