poniedziałek, 12 czerwca 2017

Kluski na łachu - pyzy drożdżowe

    Składniki na rozczyn
    25gr - drożdże świeże
    1 łyżka - cukier
    szczypta soli
    300 mil - mleko
    100gr - mąka
 
    Drożdże, cukier isól rozmieszać w ciepłym mleku. Dodać mąkę,dobrze wymieszać, przykryć   ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
     Do wyrośniętego rozczynu dodać
     2 całe - jajka
     500gr - mąka
     Zarobić ciasto
     50gr - masła stopić, dodać do ciasta, dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
     Z wyrośniętego ciasta uformować kule albo pokroić na kwadraty i ułożyć na tacach.przykryć.

     W między czasie do szerokiego płaskiego darnka nalać wody 1/3 wysokości, zawiązać ścierkę.
     Garnek przykryć głęboką pokrywką albo miską dopasowaną wielkością aby powstająca para nie uciekała

     Wyrośnięte kluski-pyzy układać na płótnie, przykryć i gotować około 15minut.
     Podawać jako deser z rozgniecionymi truskawkami, cukrem i śmietaną.
     Podawać jako dodatek do mięs duszonych i drugie danie z sosami lub gulaszem.
  
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz