środa, 14 czerwca 2017

Ciasto na naleśniki

#1
2 - jajka cale
+ - szczypta soli
200 mil - mleko
200 mil - woda
20 dkg = 350 mil - maka
1 łyżka = 15 mil - olej
Jajka wbić do miski, wlać mleko, wodę, olej i sol. Zmiksować.
Dodać mąkę i miksować na gładka konsystencje.
Wlewać na rozgrzana patelnie i smażyć lekko z obu stron.




#2
 3 szklanki pszennej mąki
3 jajka
1/2 szklanki mleka
2 szklanki wody (lub trochę więcej)
1/3 kostki masła (7 dag)
szczypta soli


  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw na chwilę do wystygnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą. Dodaję do mąki jajka oraz mleko. Zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję rzadkiej śmietany.
  3. Do masy dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilkanaście minut minut.
  4. Rozgrzej patelnię i wlej porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadź je po całej powierzchni. Smaż około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwróć na drugą stronę i smaż na żółty kolor. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników.

#3 

Składniki (na około 15 sztuk):
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 650) – z czubkiem
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
Przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki wielkiej filozofii nie ma – najpierw umieszczasz w wysokim i pojemnym naczyniu wszystkie płyny, wbijasz jaja, wsypujesz sól. Potem trzepaczką albo blenderem rozbełtujesz całość.
Następnie dodajesz mąkę i mieszasz/miksujesz, aż do momentu utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta (bez grudek!). I zapominasz o nim przynajmniej na pół godziny –  mąka spokojnie sobie nasiąka i masa nieznacznie się zagęszcza.
Po tym czasie rozgrzewasz patelnię, mieszasz porządnie ciasto, wlewasz za pomocą chochelki porcję, delikatnie wykonując ruchy koliste patelnią, aby równomiernie je rozprowadzić, a kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracasz i smażysz z drugiej strony
 

You won’t find an easier recipe. No need to get any utensils or bowls dirty, all you need is a plastic bottle!

Ingredients:
150g flour, sifted
2 eggs
100g vegetable oil
250ml milk
40g sugar



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz