sobota, 8 maja 2021

Tort z musem mango


Składniki

4 .....duże jajka

170g.....cukier

170g.....mąka przesiana

1 łyżeczka...proszek do pieczenia

1łyżka.....olej

żółtka wymieszać z proszkiem i olejem

białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijając 

do tego dodać żółtka i dalej chwilkę ubijać

przesianą mąkę pomału wsypywać do ubitych jaj, delikatnie mieszając spatulą

Foremkę wyłożyć papierem ,spód i boki

Masę jajeczną przełożyć do formy 18 lub 20 cm (ja użyłam serduszko)

Piec w gorącym piekarniku 355F = 180C . 35minut

Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy.Biszkopt przekroić na 2 równe blaty.

Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje):

150 ml wody mineralnej niegazowanej

4 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki cukru (wg uznania)

Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem a następnie schłodzić.

Mus mango:

200 ml pulpy z mango

2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

250 ml śmietany kremówki 36%

1 fix do śmietany

2 łyżki cukru

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Pulpę z mango wlać do garnka,  i podgrzać . Garnek zdjąć z ognia i do gorącej pulpy dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pulpę mango wystudzić ale nie dopuścić do stężenia. Schłodzoną śmietanę i fix ubić na sztywno,ubijając dodać cukier. Potem dodawać schłodzoną pulpę. Jeśli mus jest bardzo rzadki to należy go bardzo krótko schłodzić przed wylaniem na tort. 

Nasączyć obydwa krążki biszkoptu 

przełożyć musem i udekorować wg własnego uznania. 

 

 

 

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz