sobota, 8 maja 2021

Biszkopt kakaowy

Biszkopt:

5 jajek

150 g drobnego cukru

85 g mąki pszennej typ 450

30 g gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Biszkopt: Najlepiej upiec go 1 dzień przed składaniem tortu. Biszkopt wtedy lepiej się kroi i nie kruszy się. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już delikatnie szpatułką
Przełożyć do formy, najlepiej rantu cukierniczego o śr. 18 cm. Piec do suchego patyczka ok 40-45 min w 165-170 stopniach. Biszkopt wyjąć i upuścić równo na podłogę z wysokości 20 cm lub uderzyć lekko o blat.
Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz