niedziela, 21 czerwca 2015

Rwaniec - Monkey Bread

    Składniki
    1cup=szklanka   letnia woda
    1tsp=5ml  suchych drożdży ........ja używam Fleischmann's - Quick-Rise
    2 Tbs=30ml  cukier
    2 Tbs=30ml  roztopionego masła
    1 całe  jajo-ubite
    1tsp=5ml  soli
    3.25cup=3 szklanki  mąka
    +rostopione masło do smarowania (może być roślinne)

Wykonanie
  • Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie
  • Dodać masło, jajko i sól, wymieszać
  • Dodawać pomału mąke i wyrobić ręką , aby się nie kleiło
  • Podsypać lekko mąką
  • Przykryć folią plastikową
  • Odstawić do wyrośnięcia ok. 2-godziny aż podwoi się
  • Wyrosnięte ciasto wyjąć na deske posypaną mąką i chwile wyrobiać jak chleb
  • Rozłożyć ciasto na desce i pokroić na kwadraty 3cm na 3cm
  • Każdy kawałek wysmarować roztopionym masłem
  • Wkładając do foremki z dziurką ( jak do babki)
  • Odstawić aby wyrosło
  • Piec w gorącym piekarniku 350F=175C około 30 -40minut w zależności od piekarnika (ja piekę 30 minut, 350F z termoobiegiem)
    Uwielbiamy jeść z truskawkami ze śmietaną i cukrem
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz