niedziela, 21 czerwca 2015

Jak długo piec ciasta i w jakiej temperaturze?

Nie we wszystkich przepisach na różne ciasta podałam, jaką temperaturę powinien mieć piekarnik i jak długo piec w nim ciasto. Ponieważ piekarniki są różne. Poniżej podaję orientacyjne dane dotyczące czasu i temperatury pieczenia.

CIASTO
Temperatura pieczenia [°C]
Czas pieczenia [min]
KRUCHE
180-200
20-30
PÓŁKRUCHE
180-220
20-30
PIASKOWE
160-200
30-45
FRANCUSKIE
250
15-30
PÓŁFRANCUSKIE
250
15-30
BISZKOPTOWE
160-180
15-30
ROLADY BISZKOPTOWE
160-180
15-20
PIERNIK
150-160
45-60
DROŻDŻOWE (zależnie od wielkości)
160-180
15-50


CIASTO
Temperatura
za wysoka
za niska
KRUCHE I PÓŁKRUCHE
Z powodu rozkładania się tłuszczu obniża się wartość odżywcza i pogarsza się smak. Tłuszcz wytapia się z ciasta i praży z mąką, jak podczas przyrządzania zasmażki; ciasto rozlewa się, deformuje, staje się niesmaczne i twarde.
PIERNIK
Rośnie tylko środek, ciasto staje się nierówne, z pagórkowatym wierzchem i zapieczonymi brzegami. Opadają bakalie i środkowa część ciasta.
FRANCUSKIE
Ciasto może się przypalić. Wytapia się tłuszcz, co powoduje, że upieczone ciasto nie rozwarstwia się.
BISZKOPTOWE
Wierzch szybko się rumieni, przypieka, ale ciasto nie rośnie, opada. Ciasto nie rumieni się, a wyjęte z piekarnika opada. Jeśli natomiast wydłużony zostanie czas pieczenia, ciasto będzie zbytnio wysuszone.
DROŻDŻOWE
Ciasto nie wyrasta, wysycha i powstaje zakalec z odstającą, mocno przypieczoną, zbyt grubą skórką. Ciasto nadmiernie wyrasta ("kipi" na zewnątrz) i może również wytworzyć się zakalec (po wyjęciu z piekarnika ciasto opada). Trzeba też dłużej je piec, co niekorzystnie wpływa na smak i powoduje przesuszenie ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz