wtorek, 23 czerwca 2015

Biszkopt

Składniki:
# 1 przepis na dwa mniejsze biszkopty
             13  jaj
             0.5 kg   cukier
             0.5 kg   mąka przesiana
             2 łyżki  olej (30ml )
             3 łyżeczki ( 15ml )  proszek do pieczenia (1 paczuszka=15ml)
# 2 przepis na jeden duzy biszkopt 30 cm blaszka okragla
 Skladniki:
10  jaj
0.385 kg   cukier prawie 2 cups
0.385 kg   mąka przesiana 2 czubate cups
1 łyżka i 2 łyżeczki (25 ml) olej
2 łyżeczki pelne (11.5 ml) proszek do pieczenia
Wykonanie:
  • Ubić białka na sztywną piane
  • Pomału wsypywać cukier dalej ubijając
  • Oddzielnie do miseczki włożyć żółtka, proszek i olej dobrze wymieszać
  • Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować chwile do połączenia składników
  • Do dużej miski przelać pianę
  • Dodać do tego mąke i delikatnie wymieszać 
  • Wlać do formy wyłożonej papierem
  • Piec w gorącym piekarniku 180 C=355 F przez 45 minut. 
  • Ja piekę z termoobiegiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz