wtorek, 23 czerwca 2015

Krem Czekoladowy

Składniki: na 25 cm srednicy tort nie wiecej
                     3  jaja całe
                     3/4  szklanki cukier
                     454 gr  masło
                     150-200 ml czekoladowe czipsy lub 4 pełne łyżki (Tbs) kakao
                     50 ml mleko

Składniki: na 30 cm srednicy tort nie wiecej
                     5  jaja całe
                     1 i 1/2 szklanki cukier
                     900 gr  masło
                     6-7 pełne łyżki (Tbs) kakao
Wykonanie:
  • Całe jaja i cukier włożyć do miski
  • Ubijać na parze, raz na ciepło raz na zimno, aż będzie gęste i chłodne
  • Masło zmiksować na jednolitą mase
  • Potem dodawać do tego stopniowo mase jajeczną, cały czas miksować
  • Czekoladę rozpuścić z mlekiem w mikrofali (30 sekund + po 10 sekund dodawać)
  • Zamiast czekolady można dać kakao (będzie mniej słotki)
  • Schłodzone dodawać do masy maślanej
  • Dobrze zmiksować
Tort ten zrobiłam na naszą 36-stą Rocznice ślubu.
 Jest to ulubiony Tort Czekoladowy mojego Męża.

A teraz przepis na mase czekoladowa do tortu (troszke inny niz powyzej)
… naprawdę pyszny krem i choć w składzie ma sporo masła nie jest tłusty – jest delikatny, maślany, z przyjemnie czekoladową nutką :) Idealny krem do przekładania tortu, świetnie sprawdza się również jako krem do dekoracji tortów i babeczek, można na niego kłaść masę cukrową (plastyczną). Dzięki dodatkowi masła idealnie trzyma fason, jest równy, sztywny i nie wypływa podczas krojenia, a dzięki dodatkowi alkoholu (zwłaszcza spirytusu) naprawdę zaskakuje smakiem ;

Składniki: (na tort o średnicy ok. 25cm.)
- 4 jajka 
- 1 – 1,5 szklanki cukru (Ja dałam 1,5 szklanki. Jeśli lubicie mniej słodkie kremy dodajcie tylko 1       szklankę cukru, zwłaszcza jeśli pomijacie alkohol – krem może wyjść zbyt słodki)      
- 1,5 – 2 kostki masła bez dodatku oleju (300 – 400 g.)      
- szczypta soli            
- 50 ml. spirytusu lub wódki 
- 1 duży cukier waniliowy (30 g.)     
- 200 g. czekolady gorzkiej, mlecznej lub pół na pół (jeśli chcecie jasny krem może być również biała czekolada)
 
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej (umieszczamy miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby miseczka nie dotykała powierzchni wody) do momentu, aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła (ok. 15 minut). Po tym czasie zdejmujemy masę z ognia, nie przerywając ubijania od razu wstawiamy ją w większą miskę z zimną wodą i ucieramy masę mikserem do momentu, aż przestygnie.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko ją studzimy.
Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę (oba składniki muszą być w tej samej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus.
Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz