poniedziałek, 28 stycznia 2019

Gulasz wolowy

Składniki:
  • 800 g łopatki wołowej
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu wołowego
  • czerwona i zielona papryka
  • 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej (lub łyżeczka mielonej ostrej papryki)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • szczypta mielonego kminku
  • mąka
  • olej do smażenia
  • soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • mały koncentrat pomidorowy 
  •  

    Przygotowanie:

    Mięso kroimy w sporą kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Oprószamy mąką, nadmiar strzepując, i partiami smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Każdą z usmażonych porcji przekładamy do dużego garnka.
    Po wysmażeniu całego mięsa, na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa.
    Kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do mięsa.
    Ząbki czosnku drobno kroimy i wrzucamy do garnka z resztą składników, koncentrat pomidorowy rozrabiamy z 3 łyżkami wody i wlewamy do garnka.
    Dodajemy mielone papryki, liście laurowe, ziele, kminek i zalewamy wszystko bulionem ew. wodą. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem nawet do 3 godzin, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn.
    Po tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, całość można zagęścić rozrobioną mąką z wodą (2 łyżki mąki na ½ kubka zimnej wody). Podajemy gorący z kaszą lub innymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz