piątek, 11 stycznia 2019

Sznycelki schabowe z karmelizowanymi jabłkami


                   Składniki:
              

-      1 opakowanie schabu wieprzowego bez kości około 300g;

-       2 lub 3 czerwone jabłka (w zależności od ich wielkości);

-       1 cebula;

-       2 łyżki miodu wielokwiatowego ;
-       50ml oleju
-       1 łyżka masła
-       sól, pieprz.



                Sposób przyrządzania:


Schab odrobinę rozbij przy pomocy tłuczka, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Jabłka przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze cząstki. Cebulę pokrój w piórka. W rondelku rozpuść masło, dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli wlej miód i wymieszaj. Kiedy miód się zagotuje, wrzuć jabłka, wymieszaj i duś razem około 3 minut. Na końcu posyp całość solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce. Mięso  smaż po 2-3 minuty na złoto z obydwu stron na oleju. Sznycelki podawaj z karmelizowanymi jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz