niedziela, 16 kwietnia 2017

Szarlotka krolewska

   
Składniki:
biszkopt
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 bydyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
     Wykonanie:
    Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie wlewać pojedyńczo żółtka. Składniki suche ( mąkę, budyń i proszek do pieczenia ) przesiać przez sito i połączyć z masą jajeczną. Blachę o wym. 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku (170 st.) ok 30 min. Biszkopt wystudzić.

    masa jabłkowa
    • 2 kg kwaśnych jabłek
    • cukier (do smaku)
    • 1 op. galaretki cytrynowej 
    •  
    Jabłka zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i smażyć do konsystencji gęstego musu. Wyłączyć ogień i gorące połączyć z galaretką. Dobrze wymieszać.

    bita śmietana
    • 500 ml śmietany kremówki
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 usztywniacze do bitej śmietany
    •  albo żylatyna 1 saszetka tyle co potrzeba na 0.5l smietany (ja wolę żelatznę bo lepiej się kroi)
    •  Zimną śmietankę z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno.
    Na wystudzony biszkopt wyłożyć ostudzona mase jablkowa i na to ubita bita smietana.
    Udekorować i wstawić do lodówki.
    A ten jabłecznik jest z galaretką truskawkową
      Czasami robie biszkopt z ciasta-jablecznik Serafin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz