środa, 19 kwietnia 2017

Polewa czekoladowa idealna

Polewa czekoladowa na ciasto sprawia nieraz trochę trudności, a to ją widzimy jako pierwszą, sięgając po kawałek ciasta czy innego deseru. Dzisiaj polecam Wam przepis na idealną polewę czekoladową.

Przepis na polewę czekoladową podstawową

Składniki

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka
Najpierw rozpuszczam w rondelku masło lub masło roślinne, dodaję cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier), a gdy już cukier puder się rozpuści (aby sobie ułatwić to zadanie, dodaję mleko), to zdejmuję z ognia, dodaję kakao i mieszam. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.

Przepis na polewę czekoladową błyszczącą

Składniki

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3–4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2–3 łyżki wrzątku
Najpierw rozpuszczam w rondelku masło lub masło roślinne, dodaję cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier), a gdy już cukier puder się rozpuści, to zdejmuję z ognia i dodaję kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszam. Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Zaletą tej polewy jest to, że ładnie lśni i nie kruszy się podczas krojenia. Jest perfekcyjna.

Przepis na polewę na bazie czekolady

Składniki

  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g śmietany kremówki
Rozpuszczam czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej), dodaję do tego masło (może być olej) i kremówkę. Mieszam i polewam ciasto.

Przepis na polewę gotowaną

Składniki:

  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
To jest jedyna polewa, którą trzeba mocno zagrzać i się nie rozwarstwi! Wszystkie składniki wkładam do rondla i mieszając, podgrzewam do zagotowania. Taką polewę robiędo miodownika.

Problemy z polewą czekoladową

Najczęstszym problemem, jaki się pojawia przy polewie czekoladowej, to rozwarstwienie tłuszczu i czekolady. Dlatego w przypadku dwóch pierwszych polew proponuję cukier puder zamiast cukru, bo szybciej się rozpuszcza i unikniecie przegrzania masy, co jest najczęstszym i trudnym do wyłapania błędem. Kakao należy dodawać do masy już po zdjęciu z ognia. Gdy cukier trudno się rozpuszcza, warto dodać mleko.
W przypadku polewy na bazie czekolady deserowej warto wszystko topić w naczyniu umieszczonym nad naczyniem z gorącą wodą, możecie też w rondelku, ale zalecam wielką ostrożność, bo przegrzanie masy skutkuje tym, że czekolada zrobi się bardzo gęsta lub rozwarstwi się.

#1:  bierzesz taką samą ilość śmietanki kremówki i czekolady (czyli np. 100 ml i 100 g). Śmietankę podgrzewasz, dodajesz pokruszoną czekoladę, czekasz chwilę, mieszasz i gotowe

#2:  można też na 100 g czekolady wziąć 50 g masła i 50 ml mleka. Mleko z masłem podgrzać, dodać pokrojoną czekoladę, odczekać i wymieszać. Gotowe!

#3:  polewa czekoladowa bez czekolady, ale za to z kakao. Na 100 g masła przypada 80–100 g cukru (w zależności jak słodką chcesz mieć polewę). Masło podgrzewasz z cukrem, następnie dodajesz 3 łyżki mleka, mieszasz. Ściągasz garnek z ognia, dodajesz 3–4 łyżek kakao (w zależności, jak gęstą chcesz mieć polewę). Mieszasz i gotowe!

 Polewa czekoladowa nr 1 – ganache (ganasz)

Składniki:
100g czekolady min 60-70% kakao
100ml śmietanki 30%
50g masła
 
Wykonanie:
Czekoladę siekamy nożem na drobne wiórki i wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy śmietankę, mieszamy. Dekorujemy ciasto.


Polewa czekoladowa nr 2 – ekspresowa

Składniki:
100g czekolady gorzkiej
łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:
Czekoladę siekamy nożem na drobne wiórki i wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mieszamy. Dekorujemy ciasto.


Polewa czekoladowa nr 3 – bez gotowania

Składniki:
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka kakao
ok 2 łyżeczki gorącej wody

Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy cukier puder i kakao – dodajemy po łyżeczce wrzątku ucierając polewę aż składniki połączą się (wodę dodajemy powoli, tylko tyle by wyszła nam gęsta, jednolita polewa).


Polewa czekoladowa nr 4– zdrowa

Składniki:
5 łyżek powideł śliwkowych
1-2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:
Powidła śliwkowe ucieramy w miseczce z kakao aż składniki połączą się na jednolitą masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz