sobota, 15 kwietnia 2017

Ciasto Serafin

foremka 25*34 
Składniki:
na ciasto:


  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
na masę jabłkową:
  • duży słoik jabłek prażonych  (ewentualnie kilogram surowych)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżeczka cynamonu
na masę kokosową:
  • 200 g drobnych wiórek kokosowych
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie najlepiej zacząć od ostatniej warstwy czyli masy kokosowej. Masło rozetrzeć żeby było miękkie a następnie utrzeć z cukrem pudrem. Na końcu dodać kokos i dokładnie zmiksować. Odstawić. 

Jabłka przełożyć do garnka, zasypać cynamonem i doprowadzić do wrzenia. Budyń rozrobić z wodą i cukrem, wlać do jabłek i ugotować na gęsto. 
Jeśli chcecie użyć jabłek surowych to najpierw należy je zetrzeć lub pokroić w grubą kostkę i poddusić z cukrem a później ugotować z budyniem. Jeśli puszczą za dużo soku to ilość wody do budyniu należy zmniejszyć. 

Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie nie przestając ubijać dodawać po trochę cukier a później żółtka. Ubić wszystko na jasną puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem  do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wlać wodę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez około 15 minut. Następnie na ciasto wyłożyć ciepłą masę jabłkową a na nią masę kokosową. Wstawić do piekarnika i piec aż kokos będzie złoty, około 25 minut. Kroić najlepiej na drugi dzień, ciepłe ciasto rozlatuje się przy krojeniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz