czwartek, 1 grudnia 2016

Schab Wujka Edka

    Składniki:
    1kg  schabu
    4łżeczki  soli ja używam canning and pickling coarse salt, albo jaką masz w domu
    + pieprz
    + czosnek granulowany
    + majeranek
    +papryka czerwona w proszku

    Wykonanie:
  •     Natrzeć schab solą i pozostawić w pojemniku zamkniętzm na 3 dni w lodówce obracając co 12 godzin
  •     Po trzech dniach opłukać z soli
  •     Obsypać przyprawami i pozostawić na 12 - 24 godziny w lodówce
  •     2 godziny przed pieczeniem wyjąć z lodówki aby nie był taki zimny
  •     Nagrzać piekarnik do 180 C - 360F conv
  •     Włożyć schab do rękawa do pieczenia - Oven Bag
  •     Piec 12 minut
  •     Wyjąć i ostudzić
     Kroić na cieniutkie plasterki. Schab będzie jakby surowy ale taki ma być, jak prosciutto.
   
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz