czwartek, 22 grudnia 2016

Najlepsza Ryba w Zalewie

  • 6 cebul pokroić w półtalarki i zalać wrzącą wodą
  • pozostawić na około 1-2 godziny aż straci zapach
  • Odlać wode i dobrze odcedzić
Skladniki:
2 kg ryba filet (sole, dorsz, morszczuk itp ale nie tilapia)
2 Tbs-łyżki sól
0.5 cup+szklanki mąka i 1tsp czerwona papryka puder - wymieszać
  • Do miski wlać zimną wode około 1litr, dodać sól wymieszać aż sól się rozpuści
  • Umyć i pokroić filety rybne
  • Włożyć do solanki tak aby były zakryte zalewą
  • Pozostawić na 20 minut
  • Odcedzić z solanki i osuszyć
  • Rozgrzać olej na patelni
  • Obtaczać filety w mące i smażyć
Składniki na Zalewe
1 mała puszka 156ml przecier pomidorowy
6 Tbs łyżek keczup
12 Tbs ocet jabłkowy albo inny
5 tsp łyżeczek cukier może być brązowy
2 Tbs sól
200 mil olej
3 cups 750mil woda
+ liść laurowy
+ ziele angielskie - all spicys
Wszystko włożyć do garka i zagotować około 2minuty

4- 8 ogórki korniszony pokroić w plasterki
0.5 papryka czerwona
0.5 papryka zielona
0.5 papryka żółta lub pomarańczowa
Papryki pokroić w małe paseczki około 2mil -10mil
W głębokim naczyniu układać warstwami cebula,korniszony, papryka ryba
Zalać wszystko zalewą, może być gorąca
Jeść ostygniętą potrawe poparu godzinach. Może stać w lodówce do tygodnia.


Po prostu pychotka. 
Kiedyś robiłam zawsze rybę po grecku, ale odkąd raz spróbowałam tą w zalewie, to teraz tylko ta gości na  moim stole.

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz