poniedziałek, 26 września 2016

Placki z jajek i sera

    Składniki:
- 25 dag twarogu (tłustego lub półtłustego)
-   9 jaj
- 10 dag mąki pszennej
- 20 dag smalcu do smażenia.

 Ser rozetrzeć w naczyniu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do utartego sera i dokładnie wymieszać.

 Białka w naczyniu ubić na bardzo sztywną pianę, po czym wyłożyć na masę serowo-żółtkową, na wierzch przesiać mąkę i całość delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać część smalcu. Na gorący tłuszcz nakładać łyżką masę, aby wyszły „placuszki”. Smażyć, aż się zrumienią, po czym przewrócić na drugą stronę. Upieczone placki układać na talerzu, a na patelnię dokładać kolejne porcje smalcu i smażyć następne placuszki, aż do wyczerpania składników.
W ten sposób uzyskujemy ponad 20 placków.

Uwagi:
-Twaróg można zemleć w maszynce do mielenia mięsa, będą wówczas bardziej delikatne i puszyste, ale nie jest to konieczne. Obecnie w sklepach jest również dostępny twaróg o różnym stopniu zmielenia – jedno- dwu- lub trzykrotnie mielony.
- Można użyć do przepisu jedynie połowy podanej ilości mąki (tak jak w przepisie nr 14 z Książki Kucharskiej). Placki takie zawierają o połowę mniej węglowodanów i posiadają nieco inną konsystencję.
- Placki można smażyć na maśle, uzyskują wówczas bardziej „deserowy” aromat, ale należy wówczas pamiętać, aby nie przypalić masła. Masło podczas smażenia bardzo się pieni i trzeba uważać, aby nie wykipiało.
- Można smażyć bardzo grube placki, nakładając po dwie pełne łyżki masy jajecznej na jeden placek. Placków takich wychodzi mniej, ale dzięki swej grubości można je dzielić w poprzek na pół, co pozwala na zrobienie kanapki obustronnie obłożonej połówkami placka (zdjęcia poniżej). Kanapki takie można zawijać w papier śniadaniowy.
 100g zawiera:
B - 13.7g    T - 25.3g     W - 9.2g    kalorycznosc- 329kcal    
B:T:W=1:1.8:0.7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz