czwartek, 15 września 2016

Imbir i kurkuma – przepis na oczyszczający napój

Mówi się, że kurkuma jest jednym z najlepszych naturalnych leków przeciwnowotworowych, jest stosowana do leczenia wielu dolegliwości od tysięcy lat. Wszystko dzięki zawartemu w niej aktywnemu składnikowi – kurkuminie. W medycynie ajuwerdyjskiej na bazie kurkumy przyrządza się wiele mikstur, działających oczyszczająco oraz wzmacniająco na organizm. Przydatna jest zwłaszcza w okresie jesienno zimowym, bo działa jak naturalny antybiotyk. Największymi zaletami kurkumy jest to, że:
  • posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze
  • oczyszcza organizm
  • wzmacnia odporność
  • ma dobroczynny wpływ na skórę
  • poprawia trawienie
Ale żeby kurkuma była efektywna, powinna być spożywana co dzień, jak np. w kuchni hinduskiej, gdzie jest jedną z podstawowych przypraw curry. Na dowód tego, że ma lecznicze właściwości często przytacza się fakt, że Hindusi o wiele rzadziej chorują na raka niż Europejczycy. Problem w tym, że nie zawsze pamiętam, by dodać ją do potraw, często też po prostu jej smak nie pasuje do tego, co gotuję. Dlatego, kiedy na jednym ze spotkań w restauracji Flaming zobaczyłam w karcie napój z kurkumy, imbiru i cytryny, natychmiast go zamówiłam i od tamtej pory co dzień parzę go sobie w domu. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też działa prozdrowotnie. Jest niezawodny, kiedy zaczyna łapać mnie katar! Do tego cena kurkumy jest bardzo przyzwoita. Na pewno wydamy na nią mniej niż na leki na przeziębienie.
Jak przygotować wzmacniający napój imbirowo-kurkumowy? 
Do 2 szklanek wody dodaję 3 – 4 cm korzenia imbiru pokrojonego lub wyciśniętego przez praskę i gotuję go przez około 10 minut na małym ogniu. Zestawiam z ognia, czekam aż trochę wystygnie, dodaję 1 łyżeczkę kurkumy, sok wyciśnięty z połowy cytryny, łyżkę miodu do smaku oraz odrobinę pieprzu (najlepiej cayenne), bo tylko wtedy kurkuma jest przyswajalna przez nasz organizm. Mieszam składniki i wlewam do szklanki popijając gorący napój. Zauważyłam, że we Flamingu dodają jeszcze torebkę herbaty, ale ja wolę pić czysty napój. Pycha!
A może Wy znacie inne przepisy na napoje z kurkumy? Jakimi naturalnymi sposobami ratujecie się w okresie zimowym przez chorobą?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz