piątek, 11 grudnia 2015

Pierniczki

Pierniczki Basi

Składniki:
2 i 1/4 cup mąka
1 łyżeczka soda
3 łyżeczki przyprawa piernikowa
1/2  cup cukier brązowy
5 łyżek miękkiego masła 
1 jajko
1/4 cup miód
1 łyżeczka kakao(jeśli chcecie ciemniejszy kolor)
Wykonanie:
  • Wymieszać wszystkie suche składniki w misce
  • Dodać pozostałe produkty
  • Wymieszać i zagnieść ciasto
  • Rozwałkować delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo by się ciasto nie kleiło)
  • Wycinać pierniczki (brubości około 3 mm)
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem
  • Piec około 10 minut w temperaturze 180 C=360 F
  • Uważać aby nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy
  • Po upieczeniu wystudzić i udekorowa
        LUKIER:
      1 białko roztrzepane mikserem z taką ilośsią cukru pudru (dość dużo) by tworzyło gęstą nierozlewającą się masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych.

      Po upieczeniu są mięciutkie,później twardnieją, by znów zrobiły się miękkie chłoną wilgoć z powietrza. Przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku. Smacznego.

1 komentarz: