wtorek, 1 grudnia 2015

Ciasto Kryształek

     Biszkopt    

Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
·         Ubić białka na pianę pod koniec ubijając dodać cukier.
·         Dodać żółtka, krótko mieszając.
·         Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewając.
·         Wymieszać delikatnie łyżką.
·         Wlać do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w temperaturze  190o.-340F około 40 minut

Masa galaretkowa #1

Składniki:
2-3 galaretki (różne kolory)
½ litra mleka
½ szklanki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
1 śmietana 18% (400g)
Wykonanie:
·         Galaretki przygotować każdą z osobna w jednej szklance wody. Ostudzić i pokroić w kostkę.
·         Trochę mleka odlać i dobrze podgrzać, w tym mleku rozpuścić żelatynę.
·         Śmietanę utrzeć z cukrem, dodać mleko i rozpuszczoną dość ciepłą żelatynę.
·         Włożyć przygotowaną galaretkę. Wymieszać. Wylać na przekrojony biszkopt, a drugą częścią biszkoptu przykryć.
·         Lekko docisnąć.
·         Na wierzchu zrobić dekorację z polewy lub według własnej fantazji.

Masa galeretkowa #2

3-4 galaretki ( różne kolory)
1 szklanka gotującej wody do każdej galaretki
      Galaretki przygotować każdą z osobna w jednej szklance wody .Ostudzić i pokroić. Najlepiej dzień wcześniej.
0.5 litra śmietany kremówki 30- 36%
0.5 szklanki cukier puder
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka gotującej wody
     Galaretki cytrynowe rozpuścić w wodzie i dobrze ostudzić
     Ubić śmietane mikserem, dodać cukier puder miksować dalej, do tego wlać ostudzoną galaretkę i zmiksować
     Do tego włożyć wcześniej przygotowane pokrojone w kostke galaretki
     Delikatnie wymieszać
Uieczony biszkopt przeciąć na pół.
Wlać mase galaretkową na to i przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć
Na wierzchu zrobić dekoracje z polewy lub według własnego uznania

Polewa

100 gram masła lub margaryny
2 łyżki wody
Rozpuścić masło w garnku w gorącej wodzie
3 łyżki cukier puder dodać do tego mieszając cały czas ruzgą (trzepaczką)
3 łyżki przesianego kakao dodaś cały czas mieszając
Zdiąć z ognia, lekko ostudzić i polać ciasto polewą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz