poniedziałek, 11 lutego 2019

Schab dojrzewający

           Składniki:
           1-1.5kg ......schab wieprzowy
           0.5 szklanki ....cukier
           0.5 szklanki ....sól
           1 łyżeczka...... papryka
           1/2 łyżeczki ....pieprz
           1 łyżeczka ......czosnek granlowany
           1 łyżeczka.......czosnek niedzwiedzi
           1 łyżeczka.......majeranek

           Przygotowanie:
          Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je.
Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 24godziny
Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego cukru, osusz.
Mięso znów umieść w naczyniu i obtocz w soli. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie doby wyjmij z lodówki. Mięso umyj z soli, osusz, obtocz dokładnie w przyprawach i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjmij z lodówki i włóż do pończochowej podkolanówki.Zwiąż i powieś w pobliżu kaloryfera lub na szafce w przewiewnym miejscu na 5 dni
Po tym czasie schab jest gotowy. Można go kroić w cieniutkie plasterki. Wędlinę przechowuj w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz