czwartek, 24 listopada 2016

Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)

Składniki:
200 g maku mielonego
4 jajka
3-5 łyżek miodu (zależy jak słodkie lubicie)
szklanka mleka migdałowego
3 łyżki rumu (opcjonalnie)
1 szklanka mąki migdałowej
3 łyżki masła klarowanego
łyżka cynamonu
szklanka bakalii (rodzynki, posiekane daktyle, jagody goji itp.)
szczypta soli
laska wanili
skórka z cytryny
Wiórki kokosowe lub migdałowe do posypania.
Polewa:
Gorzka czekolada (dla chcących)
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko w garnku, dorzucamy do niego miód i masło. Dosypujemy mak i bakalie oraz dodajemy resztę przypraw. Czekamy, aż mak wchłonie mleko i dosypujemy mąkę migdałową. Wszystko razem porządnie mieszamy.
W osobnej misce ubijamy na sztywno same białka i delikatnie mieszamy z ostudzoną masą makową. (żółtka możemy dodać do masy makowej)
Przekładamy do okrągłej foremki (20 cm średnica) i pieczemy w 180° C przez 30 minut, aż zrobi się lekko złote od góry.
Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i czekamy, aż całkowicie wystygnie.
Nasz makowiec bezglutenowy  możemy polać roztopioną gorzką czekoladą lub jakąkolwiek lubianą przez nas polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Smacznego!
 Samo ciasto jest pyszne, miękkie oraz soczyste. Robi się go szybko i prosto, czyli tak jak powinno być.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz