czwartek, 7 kwietnia 2016

TORT CZEKOLADOWY

    Krem czekoladowy
  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru***
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietany kremówki
W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połączenia się składników.
W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Polewa czekoladowa:
  • 140 g mlecznej czekolady
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek lub proszku)
  • 160 g śmietany kremówki 30% lub 36%
Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.
Wykonanie:
Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.
Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz