czwartek, 28 kwietnia 2016

Kopytka ziemniaczane

Dziękuje mojej Siostrze Ciotecznej Grażynie Dąbrowskiej za super przepis. 

Składniki:

* 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego,moje były z masłem i koperkiem)
• 2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej)
• 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez praskę lub maszynkę.
2. Ziemniaki łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i wyrabiam  ciasto.
3. Kroję porcje ciasta i formuję wałki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąka pszenną lub mąką ziemniaczaną. Układam każdy klusek na tacy wyłożonej plastikową folią aby się nie lepiły.
4. Kopytka gotuję we wrzącej osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
5. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję albo lekko przepłukuje zimną wodą i odcedzam, delikatnie skrapiam olejem lub innym tłuszczem aby się nie lepiły.
Kopytka podawać z sosami, bigosem itp. Wspaniałe podsmażone następnego dnia.


2 komentarze: