poniedziałek, 4 stycznia 2016

Chleb Krysi

    Składniki:
    3 cups mąka
    1/2 cup wheat bran
    1/4 tsp drożdże suche ( Fleischmanns - Quick-Rise )
    1 1/4 tsp sól
    1/4 cup słonecznik
    1/4 cup siemie lniane 
    1 2/3 cups woda
    Wykonanie:
  •    Wymieszać wszystkie składniki w misce. Będzie wyglądało mokre i lepiące.
  •    Przykryć plastikiem izostawić na 12 godzin w pokojowej temperaturze. Po tych godzinach będzie wyrośnięte z bąblami
  •    Posypać 1/3 cup mąki i przełożyć pare razy ręką lub drewnianą łyżką
  •    Przykryć folią i pozostawić na 1 lub 2 godziny aż podwoi swoją objętość
  •    Włożyć do pieca garnek(ciężki emaliowany lub stalowy 6-8litrowy z pokrywką) niech się nagrzewa w tym samym czasie co piekarnik. Ogrzać piec około 30 minut zanim ciasto jest gotowe 450 stopni F.
  •    Wyciągnąć gorący garnek z piekarnika i ostrożnie przełożyć ciasto do garka, lekko potrząsnąć aby ciasto rozłożyło równomiernie.
  •    Przykryć pokrywką i piec na środku piekarnika przez 30 minut
  •    Potem zdiąć pokrywke i piec 15 minut aż będzie miał złoty kolor
  •    Wyjąć upieczony chleb i ostudzić
   Ja piekę dwa takie chleby za jednym razem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz