wtorek, 7 lipca 2015

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Składniki
    500 gr  mielony indyk
    4 Tbs  bułka tarta
    1 małe  jajko
    1/2 tsp  sól
    1/2 tsp  pieprz
    mały ząbek czosnku
    zioła jakie się lubi
    mąka do obtoczenia pulpecików
    Wykonanie
  • Wszystkie składeniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać 
  • Formować małe pulpeciki używając łyżki -Tbs
  • Obtoczyć w mące
  • Gotować 15 minut w wodzie z rosołkiem albo z wegetą
Sos koperkowy:
    1 l  woda
    1Tbs wegeta lub kostka rosołowa
    1/2 pęczka koperek posiekany
    2 Tbs mąka
    2 - 3 Tbs śmietana
    1/2 tsp pieprz
Wykonanie
  • Wode zagotować z wegetą
  • Dodać koperek
  • Zagęścić mąką rozpuszczoną w1/2 szklanki wody
  • Zagotować mieszając
  • Zabielić śmietaną
  • Popieprzyć do smaku
  • Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz