niedziela, 5 lipca 2015

Kruche ciasto z Truskawkami

Składniki:
    Nadzienie:
    0.25ml   woda
    1kg   truskawki (umyte, obrane i jak są duże to pokrojone)
    1Tbs  kaszka manna
    1 op.  kisiel wedłóg uznania (ja lubię brzoskwiniowy)
    0.25ml  woda
  • Do garnka wlać wodę (0.25ml)
  • Włożyć  truskawki i kaszke manne, chwile pogotować 
  • Dodać do tego kisiel, cały czas mieszać
  • Dodać reszte wody (0.25ml) aby nie było za gęste
  • Zagotować i odstawić do ostygnięcia
   
Składniki:
    Ciasto:
    0.5kg =3 cups  mąka
    1 cup   cukier puder
    1 tsp(5ml)   proszek do pieczenia
    0.25kg  masło
    4   żółtka
    + 1Tbs(15ml)   śmietana (w zależności od gęstości jakie jest ciasto)
  • Mąke, cukier, proszek wsypać do miski i wymieszać
  • Dodać masło i posiekać specjalnym nożem
  • Dodać żółtka dalej siekając. Ma mieć wygląd kruszonki
  • Jeżeli jest za suche dodać śmietane
  • Wsypać 3/4 ciasta do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Lekko przycisnąć rękoma
  • Piec w nagrzanym piekarniku 375F około 12 minut

Składniki:
     Beza:
     4 białka
     1 cup cukier
     1 cukier waniliowy (jeżeli chcesz)
  • Białka ubić na sztywną piane
  • Dodawać pomału cukier dalej ubijając aż nie będzie wyczuwalny
  • Jak ciasto się upiecze wyjąć z piekarnika
  • Położyć na nie ostudzone nadzienie
  • Na to posypać pozostałą część surowego ciasta (1/4) 
  • Następnie na to rozsmarujemy ubitą piane
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika 360F i piec 40 minut ( ja piekę z termoobiegiem)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz