wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik z makiem

Składniki
         Ciasto kruche :
    2 szklanki mąki                                              
    0.5 szklanki cukier puder
    1 łyżeczka proszek do pieczenia
    12 dkg. masło
    2 żółtka
     + sól  
  • Suche składniki wymieszać w misce
  • Dodać masło i posiekać nożem
  • Dodać żółtka i posiekać
  • Wyrobić lekko ciasto rękoma
  • Wyłożyć na blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem
  • Rozmiar blaszki 20 - 30cm    ja używam szklaną akurat do tego ciasta
Składniki
         Masa makowa :
     1 puszka maku z bakaliami
     2 białka ubite na sztywno
  • Wymieszać delikatnie pianę z makiem
Składniki
        Masa serowa :
     3 żółtka
     0.5 szklanki cukier
     0.5kg ser biały do serników (ja używam z Costko i mielę 3 razy)
     0.25 szklanki olej
     1.25 szklanki mleko
     1 budyń waniliowy lub śmietankowy 
     + olejek rumowy albo jaki się ma  
  • żółtka z cukrem utrzeć w mikserze
  • dodać ser -ucierać dalej
  • dodać olej, mleko, budyń, olejek - ucierać dalej na jednolitą masę
Składniki
       Masa białkowa :
    3 białka
    0.5 szklanki cukier
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
  • ubię białka , plus sól
  • dodać cukier i cukier waniliowy. Ma być ładna sztywna piana.  
   Kolejność   
  •  Ciasto piec 10 minut w gorącym piekarniku na środkowej pułce 190stopni C =375stopni 
  •  Wyjąć z piekarnika i rozłożyć na  tym mase makową
  •  Na to położyć mase serową
  •  Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze195 stopni C = 380 F
  •  5 minut przed końcem pieczenia zrobić masę białkową
  •  Gdy minie czas wyjąć ciasto z piekarnika
  •  Wyłożyć na to masę białkową
  •  Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C = 360 stopni F
  •  Jak minie czas pieczenia, wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze około 10 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz