środa, 8 kwietnia 2015

Jabłecznik z pianką

Składniki

Ciasto: 
  • 4 szklanki maki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki masła -------350gr.
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany
Nadzienie: 
  • 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na plasterki----1.5 do 2kg
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru--------albo mniej, ja daje czasami tylko 2 łyżki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej---lub cały kisiel cytrynowy
  • 3 łyżki soku z cytryny---jak nie ma to nie musi być
    • jeżeki jabłka są za rzadkie to dodaje 1 czubatą łyżke kaszki mannej
Pianka
  • 6 białek
  • 1 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

  •  Jablka ,wode, cynamon i cukier włożyćdo garka i podgrzewać pomału aż się jabłka podsmażą, gdy się zagotuje dodać mąke lub kisiel. Wymieszać dokładnie aż zgęstnieje. Odstawić aby ostygło.

         

  • Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski.
  • Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata.
  • Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto,najlepiej nożem.
  • Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). Wedłóg własnego uznania.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.-380st.F
  • Formę (33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem (wyłożyłam papierem do pieczenia) i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta (2/3).albo 3/4
  • Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 -15 minut. Można z termoobiegiem. Ja pieke 13 minut
  • Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Pianka:
  • Ubić białka na sztywną pianę. 
  • Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
  • Na końcu wmieszać mąke ziemniaczaną używając najniższych obrotów miksera. 
Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3).lub 1/4
Piec około 45 minut, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz