wtorek, 24 lutego 2015

Kruche ciasto z kremem serowo-śmietankowym


Składniki:
2 szklanki masła
1 ½  - cukier puder
2 łyżeczki - wanilia extrat 
5 szklanek - mąki przesianej
szczypta soli
½ łyżeczki -mąki ziemniaczanej
Wykonanie: 
  • Utrzeć masło z cukrem
  • Dodać resztę składników 
  • Podzielić na dwie części
  • Rozwałkować na papierze do pieczenia
  • Położyć na 2 osobne blaszki 26-38cm.
  • Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem
  • Piec 10-15 minut w temp.  180°C=350°F
Krem:
      2 serki Philadelphia
      0.5 szklanki cukier puder albo nie dawać cukru - jak kto woli
      2 łyżeczki - wanilia extrat
      500 mil. śmietany Nutriwhip

  Wykonanie:
  • Zmiksować serek z cukrem i wanilją
  • Osobno ubić śmietanę na sztywno
  • Dodawać po łyżce masę serową do śmietany dalej ubijając tak aby masy się połączły.
Galaretka:
       500 gr. truskawek
       2-3 łyżki wody
       1 galaretka
Wykonanie: 
  • Truskawki wymyć i pokroić na drobno
  • Włożyć do garka i wlać wode
  • Podgrzewać powoli aż się będą się pomału gotowały
  • Wsypać do tego suchą galaretkę - mieszaś cały czas aż się rozpuści
  • Zdjąć z palnika i ostudzić tak aby ciągle była lekko lejąca
Przełożenie ciasta:
 
       Ciasto kruche - połowa kremu serowego-ciasto kruche-reszta kremu serowego-galaretka.
       Jest to przepyszne ciasto - deser.    
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz