sobota, 1 lipca 2017

Napoleonka na herbatnikach

 

Napoleonka na herbatnikach – Składniki:

Składniki na krem:
  • 1200ml mleka
  • 200g masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru (ok. 220g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 90g)
  • 3 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
  • 40 sztuk herbatników (140g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini)
  • cukier puder do oprószenia
  1. Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę.
  2. Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń, to krem może wyjść zbyt rzadki). Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika (ewentualnie wynieść go w chłodne miejsce), przykryć folią i pozostawić. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.
  3. Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
  4. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyło
  5. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Pychotka

3 komentarze:

  1. Krysiu, wygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę zrobić i to w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko wyglada ale jest przepyszne. Zycze udanego deseru, tylko rob dokladnie jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda tylko, że przepis jest kradziony z innej strony. Kropka w kropkę... może warto by było dodać link do autora przepisu? Szczególnie gdy istnieje coś takiego jak prawa autorskie do dzieła.
    https://kulinarneprzeboje.pl/napoleonka-na-herbatnikach/

    OdpowiedzUsuń