wtorek, 28 marca 2017

Polędwiczki wieprzowe - faszerowane: szpinakiem, fetą i papryką

    Składniki:
    2    polędwice wieprzowe
    300g    szpinak mrożony
    1 duża papryka z gryla marynowana
    50 - 100g  feta ser
    sól
    pieprz
    czosnek
    Wzkonanie:
     Rozgrzewamy patelnię, spryskujemy ją tluszczem i wkładamy szpinak, 
         Doprawiamy solą i pieprzem
     Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę
     Po chwili dodajemy do szpinaku czosnek, mieszamy i zmniejszamy moc do minimum
     Przekladamy na sito do przestudzenia i wzciskamy z pozostalej wody
      Polędwiczki myjemy, osuszamy i pozbywamy się błonek i zbędnego tłuszczu.
     Mięso przecinamy wzdłuż na głębokość około 1,5 cm po czym przewracamy trochę i ponownie przecinamy 

     I tak aż dojdziemy do końca i powstanie szeroki płat mięsa.
     Na wierzch mięsa kładziemy folie plastikową i rozbijamy tłuczkiem, delikatnie solimy, pieprzymy   
 Rozbite, posolone i popieprzone
    Na brzegu mięsa układamy pasek szpinaku, pokruszonego sera fety oraz  papryke  pokrojoną w paski.
    Całość rolujemy zaczynając od brzegu, na którym jest farsz. 
    Brzegi rolady zamykamy wykałaczką, tak aby farsz nie mógł się wydostać na zewnątrz.
   Brzegi rolady zamykamy wykałaczką, tak aby farsz nie mógł się wydostać na zewnątrz.
    Następnie podsmażamy na tłuszczu
    Przekładamy podsmżone do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C-360F około 45 minut 
      Zostawiamy jeszcze na kolejne 10 w otwartym piekarniku aby mięsko trochę "doszło".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz