środa, 1 lutego 2017

Majonez domowy


       Skladniki:
  • 2 całe jajka
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli
    (do majonezu z myślą o sałatkach biorę tę większą ilość, w pozostałych przypadkach tę mniejszą)
  • solidna szczypta pieprzu -czarny lub biały
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ew. biały ocet winny, jeśli akurat nie mam cytryny, ale octu daję mniej, bo 1-2 łyżki)
    /rada: proponuję tylko 2 łyżki soku cytrynowego na „pierwszy raz”, potem należy majonez posmakować i ocenić czy następnym razem dodawać 2 czy 3 łyżki; ja np. do sałatek daję trzy, w pozostałych przypadkach dwie/
  • 1 szklanka (poj. 250 ml) oleju roślinnego tym razem uzylam olej z awokado (o neutralnym smaku, ja najchętniej biorę słonecznikowy lub rzepakowy (Kujawski))
  • opcje:
    – dodatki smakowe:
    * np. czosnek: świeży (=majonez czosnkowy) lub pieczony/grillowany (i mamy sos aioli)
    * siekane zioła: świeże lub suszone
    * siekane kapary, papryczka chilli, itp.
    – inna konsystencja:
    * jeśli majonez ma być gęstszy: dolewam do niego 50 ml oleju
    * jeśli majonez ma być rzadszy: dolewam do niego odrobinę gorącej wody
Tytułem wstępu: potrzebny będzie 1) blender z nakładką miksującą  oraz wąskie naczynie o średnicy odpowiadającej nakładce blendera. Ja po prostu biorę słoik o odpowiedniej średnicy i w nim od razu przechowuję majonez, dzięki czemu nie brudzę naczyń i nie muszę przekładać majonezu do słoika;)
Skorupki jajek przed użyciem dokładnie myję, po czym krótko sparzam (taka prewencja przed salmonellą;)).
Do słoika wbijam surowe jajka (uważam na skorupki, bo nie chcę ich w majonezie;)).
Do jajek dodaję sól, pieprz, musztardę, sok z cytryny oraz olej, po czym całość miksuję.
Najlepiej tak: końcówkę blendera wkładam na samo dno słoika, włączam go i miksuję przez jakieś 10 sekund, aż na dnie słoika zacznie się robić emulsja (=majonez;)). Wtedy, cały czas miksując, powoli podnoszę końcówkę blendera ku górze (wraz z nią będzie się podnosić majonez), a potem już szybciej, ale nadal powolnym, płynnym ruchem opuszczam ją ponownie na dół –i tak ze 2-3 razy, cały czas  przy włączonym blenderze: na dół – do góry – na dół – do góry i… majonez gotowy:)
Podaje i używam jak klasyczny majonez.
Przechowuję w lodówce -w zamkniętym naczyniu (słoik;)), do 2 tygodni.

 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz