wtorek, 8 marca 2016

Placuszki biszkoptowe z jablkami

    Skladniki:
    2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
    150-200 ml mleka
    150-200 gr mąki tortowej
    2 płaskie łyżki cukru + 1 płaska łyżka cukru do piany z białek by ja utrwalić ( możemy zastąpić       zwykły cukier cukrem waniliowym )
    3-4 spore jabłka pokrojone w plastry lub w kostkę
     cukier puder do posypania po wierzchu
    olej kokosowy do smazenia, albo inny
 
   Wykonanie:
 1. Obieramy jabłka i kroimy je na plastry wycinając środki  lub kroimy je na kostkę.
 2. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem.
 3. Białka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodając płaska łyżkę cukry by je utrwalić.
 4. Jeśli kroiliśmy jabłka w kostkę to w tym momencie dajemy je do naszego ciasta, a następnie  delikatnie mieszamy je z pianą z białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku ( najlepiej nam smakują ;) to po wymieszaniu ciasta z piana z białek zamaczamy nasze krążki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Oleju powinno być około 1 cm w patelni. Po usmażeniu odsączamy nasze placuszki na papierowym ręczniku. Smacznego !

Pychotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz