Składniki na rozczyn
25gr - drożdże świeże
1 łyżka - cukier
szczypta soli
300 mil - mleko
100gr - mąka
Drożdże, cukier isól rozmieszać w ciepłym mleku. Dodać mąkę,dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać
2 całe - jajka
500gr - mąka
Zarobić ciasto
50gr - masła stopić, dodać do ciasta, dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować kule albo pokroić na kwadraty i ułożyć na tacach.przykryć.
W między czasie do szerokiego płaskiego darnka nalać wody 1/3 wysokości, zawiązać ścierkę.
Garnek przykryć głęboką pokrywką albo miską dopasowaną wielkością aby powstająca para nie uciekała
Wyrośnięte kluski-pyzy układać na płótnie, przykryć i gotować około 15minut.
Podawać jako deser z rozgniecionymi truskawkami, cukrem i śmietaną.
Podawać jako dodatek do mięs duszonych i drugie danie z sosami lub gulaszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz