2 - jajka cale
+ - szczypta soli
200 mil - mleko
200 mil - woda
20 dkg = 350 mil - maka
1 łyżka = 15 mil - olej
Jajka wbić do miski, wlać mleko, wodę, olej i sol. Zmiksować.
Dodać mąkę i miksować na gładka konsystencje.
Wlewać na rozgrzana patelnie i smażyć lekko z obu stron.
#2
3 szklanki pszennej mąki
3 jajka
1/2 szklanki mleka
2 szklanki wody (lub trochę więcej)
1/3 kostki masła (7 dag)
szczypta soli
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw na chwilę do wystygnięcia.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą. Dodaję do mąki jajka oraz mleko. Zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję rzadkiej śmietany.
- Do masy dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilkanaście minut minut.
- Rozgrzej patelnię i wlej porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadź je po całej powierzchni. Smaż około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwróć na drugą stronę i smaż na żółty kolor. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników.
#3
Składniki (na około 15 sztuk):
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 650) – z czubkiem
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju
Następnie dodajesz mąkę i mieszasz/miksujesz, aż do momentu utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta (bez grudek!). I zapominasz o nim przynajmniej na pół godziny – mąka spokojnie sobie nasiąka i masa nieznacznie się zagęszcza.
Po tym czasie rozgrzewasz patelnię, mieszasz porządnie ciasto, wlewasz za pomocą chochelki porcję, delikatnie wykonując ruchy koliste patelnią, aby równomiernie je rozprowadzić, a kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracasz i smażysz z drugiej strony
You won’t find an easier recipe. No need to get any utensils or bowls dirty, all you need is a plastic bottle!
Ingredients:
150g flour, sifted
2 eggs
100g vegetable oil
250ml milk
40g sugar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz