Składniki:
biszkopt
-
3 jajka
-
4 łyżki cukru
-
1/2 bydyniu waniliowego bez cukru
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:
Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie wlewać pojedyńczo żółtka. Składniki suche ( mąkę, budyń i proszek do pieczenia ) przesiać przez sito i połączyć z masą jajeczną. Blachę o wym. 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku (170 st.) ok 30 min. Biszkopt wystudzić.
masa jabłkowa- 2 kg kwaśnych jabłek
- cukier (do smaku)
- 1 op. galaretki cytrynowej
bita śmietana-
500 ml śmietany kremówki
-
4 łyżki cukru pudru
- 2 usztywniacze do bitej śmietany
- albo żylatyna 1 saszetka tyle co potrzeba na 0.5l smietany (ja wolę żelatznę bo lepiej się kroi)
- Zimną śmietankę z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno.
Czasami robie biszkopt z ciasta-jablecznik Serafin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz