Składniki:
na ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
na masę jabłkową:
- duży słoik jabłek prażonych (ewentualnie kilogram surowych)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- łyżka cukru
- 3/4 szklanki wody
- łyżeczka cynamonu
na masę kokosową:
- 200 g drobnych wiórek kokosowych
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
najlepiej zacząć od ostatniej warstwy czyli masy kokosowej. Masło
rozetrzeć żeby było miękkie a następnie utrzeć z cukrem pudrem. Na końcu
dodać kokos i dokładnie zmiksować. Odstawić.
Jabłka
przełożyć do garnka, zasypać cynamonem i doprowadzić do wrzenia. Budyń
rozrobić z wodą i cukrem, wlać do jabłek i ugotować na gęsto.
Jeśli
chcecie użyć jabłek surowych to najpierw należy je zetrzeć lub pokroić w
grubą kostkę i poddusić z cukrem a później ugotować z budyniem. Jeśli
puszczą za dużo soku to ilość wody do budyniu należy zmniejszyć.
Ciasto:
białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie nie przestając
ubijać dodawać po trochę cukier a później żółtka. Ubić wszystko na jasną
puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wlać wodę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez około 15 minut.
Następnie na ciasto wyłożyć ciepłą masę jabłkową a na nią masę kokosową.
Wstawić do piekarnika i piec aż kokos będzie złoty, około 25 minut.
Kroić najlepiej na drugi dzień, ciepłe ciasto rozlatuje się przy
krojeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz