Przepis na polewę czekoladową podstawową
Składniki
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
Przepis na polewę czekoladową błyszczącą
Składniki
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3–4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2–3 łyżki wrzątku
Przepis na polewę na bazie czekolady
Składniki
- 200 g czekolady
- 50 g masła
- 50 g śmietany kremówki
Przepis na polewę gotowaną
Składniki:
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła
Problemy z polewą czekoladową
Najczęstszym problemem, jaki się pojawia przy polewie czekoladowej, to rozwarstwienie tłuszczu i czekolady. Dlatego w przypadku dwóch pierwszych polew proponuję cukier puder zamiast cukru, bo szybciej się rozpuszcza i unikniecie przegrzania masy, co jest najczęstszym i trudnym do wyłapania błędem. Kakao należy dodawać do masy już po zdjęciu z ognia. Gdy cukier trudno się rozpuszcza, warto dodać mleko.W przypadku polewy na bazie czekolady deserowej warto wszystko topić w naczyniu umieszczonym nad naczyniem z gorącą wodą, możecie też w rondelku, ale zalecam wielką ostrożność, bo przegrzanie masy skutkuje tym, że czekolada zrobi się bardzo gęsta lub rozwarstwi się.
#1: bierzesz taką samą ilość śmietanki kremówki i czekolady (czyli np. 100 ml i 100 g). Śmietankę podgrzewasz, dodajesz pokruszoną czekoladę, czekasz chwilę, mieszasz i gotowe
#2: można też na 100 g czekolady wziąć 50 g masła i 50 ml mleka. Mleko z masłem podgrzać, dodać pokrojoną czekoladę, odczekać i wymieszać. Gotowe!
#3: polewa czekoladowa bez czekolady, ale za to z kakao. Na 100 g masła przypada 80–100 g cukru (w zależności jak słodką chcesz mieć polewę). Masło podgrzewasz z cukrem, następnie dodajesz 3 łyżki mleka, mieszasz. Ściągasz garnek z ognia, dodajesz 3–4 łyżek kakao (w zależności, jak gęstą chcesz mieć polewę). Mieszasz i gotowe!
Polewa czekoladowa nr 1 – ganache (ganasz)
Składniki:
100g czekolady min 60-70% kakao
100ml śmietanki 30%
50g masła
Wykonanie:
Czekoladę siekamy nożem na drobne wiórki i
wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy śmietankę,
mieszamy. Dekorujemy ciasto.
Polewa czekoladowa nr 2 – ekspresowa
Składniki:
100g czekolady gorzkiej
łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Czekoladę siekamy nożem na drobne wiórki i
wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Mieszamy. Dekorujemy ciasto.
Polewa czekoladowa nr 3 – bez gotowania
Składniki:
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka kakao
ok 2 łyżeczki gorącej wody
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy cukier puder i
kakao – dodajemy po łyżeczce wrzątku ucierając polewę aż składniki
połączą się (wodę dodajemy powoli, tylko tyle by wyszła nam gęsta,
jednolita polewa).
Polewa czekoladowa nr 4– zdrowa
Składniki:
5 łyżek powideł śliwkowych
1-2 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Powidła śliwkowe ucieramy w miseczce z kakao aż składniki połączą się na jednolitą masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz