2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
150-200 ml mleka
150-200 gr mąki tortowej
2 płaskie łyżki cukru + 1 płaska łyżka cukru do piany z białek by ja utrwalić ( możemy zastąpić zwykły cukier cukrem waniliowym )
3-4 spore jabłka pokrojone w plastry lub w kostkę
cukier puder do posypania po wierzchu
olej kokosowy do smazenia, albo inny
Wykonanie:
1. Obieramy jabłka i kroimy je na plastry wycinając środki lub kroimy je na kostkę.
2. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem.
3. Białka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodając płaska łyżkę cukry by je utrwalić.
4. Jeśli kroiliśmy jabłka w kostkę to w tym momencie dajemy je do naszego ciasta, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą z białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku ( najlepiej nam smakują ;) to po wymieszaniu ciasta z piana z białek zamaczamy nasze krążki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Oleju powinno być około 1 cm w patelni. Po usmażeniu odsączamy nasze placuszki na papierowym ręczniku. Smacznego !
Pychotka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz