Składniki:
30 dag margaryny
25 dag cukru pudru
6 sztuk jajek
25 dag mąki
1 proszek do pieczenia
50 g wiórki kokosowe
¾ szklanki orzechy posiekane
2 łyżki kakao ciemne
2 galaretki wiśniowe lub czerwone
1 słoik dżemu wiśniowego lub mus jabłkowy, truskawkowy itp.
0.5 litra śmietana kremówka 36%
1 galaretka cytrynowa
polewa czekoladowa.
Wykonanie:
Ciasto:
1. Margarynę utrzeć z cukrem
pudrem i jajkami
2. dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
3. Podzielić na 3 części:
· do pierwszej dodać wiórki
· do drugiej orzechy
· do trzeciej kakao
4. Upiec placki i ostudzić. Blaszka 25cm x 38cm. Piec 15minut
Masa wiśniowa:
1. Galaretkę rozpuścić w 2
szklankach gorącej wody.
2. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć
wymieszać z dżemem lub musem
Masa śmietankowa:
1. Smietankę ubićna sztywno
2. dodać tężejącą cytrynową
galaretkę
(rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody).
3. Wymieszać.
Przełożenie ciasta:
1. ciasto orzechowe – masa
wiśniowa
2. ciasto kokosowe– masa
śmietankowa
3. ciasto kakaowe – masa śmietanowa lub polewa
czekoladowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz