Składniki
1cup=szklanka letnia woda
1tsp=5ml suchych drożdży ........ja używam Fleischmann's - Quick-Rise
2 Tbs=30ml cukier
2 Tbs=30ml roztopionego masła
1 całe jajo-ubite
1tsp=5ml soli
3.25cup=3 szklanki mąka
+rostopione masło do smarowania (może być roślinne)
Wykonanie
- Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie
- Dodać masło, jajko i sól, wymieszać
- Dodawać pomału mąke i wyrobić ręką , aby się nie kleiło
- Podsypać lekko mąką
- Przykryć folią plastikową
- Odstawić do wyrośnięcia ok. 2-godziny aż podwoi się
- Wyrosnięte ciasto wyjąć na deske posypaną mąką i chwile wyrobiać jak chleb
- Rozłożyć ciasto na desce i pokroić na kwadraty 3cm na 3cm
- Każdy kawałek wysmarować roztopionym masłem
- Wkładając do foremki z dziurką ( jak do babki)
- Odstawić aby wyrosło
- Piec w gorącym piekarniku 350F=175C około 30 -40minut w zależności od piekarnika (ja piekę 30 minut, 350F z termoobiegiem)
Uwielbiamy jeść z truskawkami ze śmietaną i cukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz