Składniki:
# 1 przepis na dwa mniejsze biszkopty
13 jaj
0.5 kg cukier
0.5 kg mąka przesiana
2 łyżki olej (30ml )
3 łyżeczki ( 15ml ) proszek do pieczenia (1 paczuszka=15ml)
# 2 przepis na jeden duzy biszkopt 30 cm blaszka okragla
Skladniki:
# 2 przepis na jeden duzy biszkopt 30 cm blaszka okragla
Skladniki:
10 jaj
0.385 kg cukier prawie 2 cups
0.385 kg mąka przesiana 2 czubate cups
1 łyżka i 2 łyżeczki (25 ml) olej
2 łyżeczki pelne (11.5 ml) proszek do pieczenia
0.385 kg cukier prawie 2 cups
0.385 kg mąka przesiana 2 czubate cups
1 łyżka i 2 łyżeczki (25 ml) olej
2 łyżeczki pelne (11.5 ml) proszek do pieczenia
Wykonanie:
- Ubić białka na sztywną piane
- Pomału wsypywać cukier dalej ubijając
- Oddzielnie do miseczki włożyć żółtka, proszek i olej dobrze wymieszać
- Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować chwile do połączenia składników
- Do dużej miski przelać pianę
- Dodać do tego mąke i delikatnie wymieszać
- Wlać do formy wyłożonej papierem
- Piec w gorącym piekarniku 180 C=355 F przez 45 minut.
- Ja piekę z termoobiegiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz