Składniki: na 25 cm srednicy tort nie wiecej
3 jaja całe
3/4 szklanki cukier
454 gr masło
150-200 ml czekoladowe czipsy lub 4 pełne łyżki (Tbs) kakao
50 ml mleko
Składniki: na 30 cm srednicy tort nie wiecej
5 jaja całe
1 i 1/2 szklanki cukier
900 gr masło
6-7 pełne łyżki (Tbs) kakao
Wykonanie:
- Całe jaja i cukier włożyć do miski
- Ubijać na parze, raz na ciepło raz na zimno, aż będzie gęste i chłodne
- Masło zmiksować na jednolitą mase
- Potem dodawać do tego stopniowo mase jajeczną, cały czas miksować
- Czekoladę rozpuścić z mlekiem w mikrofali (30 sekund + po 10 sekund dodawać)
- Zamiast czekolady można dać kakao (będzie mniej słotki)
- Schłodzone dodawać do masy maślanej
- Dobrze zmiksować
Tort ten zrobiłam na naszą 36-stą Rocznice ślubu.
Jest to ulubiony Tort Czekoladowy mojego Męża.
A teraz przepis na mase czekoladowa do tortu (troszke inny niz powyzej)
…
naprawdę pyszny krem i choć w składzie ma sporo masła nie jest tłusty – jest
delikatny, maślany, z przyjemnie czekoladową nutką :) Idealny krem do
przekładania tortu, świetnie sprawdza się również jako krem do dekoracji tortów
i babeczek, można na niego kłaść masę cukrową (plastyczną). Dzięki dodatkowi
masła idealnie trzyma fason, jest równy, sztywny i nie wypływa podczas krojenia,
a dzięki dodatkowi alkoholu (zwłaszcza spirytusu) naprawdę zaskakuje smakiem ;
Składniki: (na tort o średnicy ok. 25cm.)
-
4 jajka
- 1 – 1,5
szklanki cukru (Ja dałam 1,5 szklanki. Jeśli lubicie mniej słodkie kremy
dodajcie tylko 1 szklankę cukru, zwłaszcza jeśli pomijacie
alkohol – krem może wyjść zbyt słodki)
- 1,5 – 2 kostki masła bez dodatku oleju (300 – 400 g.)
- szczypta soli
- 50 ml. spirytusu lub wódki
- 1 duży cukier waniliowy (30 g.)
- szczypta soli
- 50 ml. spirytusu lub wódki
- 1 duży cukier waniliowy (30 g.)
- 200 g. czekolady gorzkiej, mlecznej lub pół na pół (jeśli chcecie jasny krem
może być również biała czekolada)
Przygotowanie:
Jajka
ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej (umieszczamy miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą,
tak aby miseczka nie dotykała powierzchni wody) do momentu, aż masa
zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła (ok. 15
minut). Po tym czasie zdejmujemy masę z ognia, nie
przerywając ubijania od razu wstawiamy ją w większą miskę z zimną wodą i
ucieramy masę mikserem do momentu, aż przestygnie.
Czekoladę
roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko ją studzimy.
Masło
(w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego
rozpuszczoną czekoladę (oba składniki muszą być w tej samej temperaturze).
Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec
powolutku wlewamy spirytus.
Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.
Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz