Biszkopt:
5 jajek
150 g drobnego cukru
85 g mąki pszennej typ 450
30 g gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Biszkopt:
Najlepiej upiec go 1 dzień przed składaniem tortu. Biszkopt wtedy
lepiej się kroi i nie kruszy się. Białka oddzielić od żółtek i ubić na
sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej
miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez
sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już delikatnie
szpatułką
Przełożyć
do formy, najlepiej rantu cukierniczego o śr. 18 cm. Piec do suchego
patyczka ok 40-45 min w 165-170 stopniach. Biszkopt wyjąć i upuścić
równo na podłogę z wysokości 20 cm lub uderzyć lekko o blat.
Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej
na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić
na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy.
Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz