Składniki:
1-1.5kg ......schab wieprzowy
0.5 szklanki ....cukier
0.5 szklanki ....sól
1 łyżeczka...... papryka
1/2 łyżeczki ....pieprz
1 łyżeczka ......czosnek granlowany
1 łyżeczka.......czosnek niedzwiedzi
1 łyżeczka.......majeranek
Przygotowanie:
Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je.
Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie
żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek
mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 24godziny
Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego cukru, osusz.
Mięso znów umieść w naczyniu i obtocz w soli. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie doby wyjmij z lodówki. Mięso umyj z soli, osusz, obtocz
dokładnie w przyprawach i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjmij z lodówki i
włóż do pończochowej podkolanówki.Zwiąż i powieś w pobliżu kaloryfera lub na szafce w
przewiewnym miejscu na 5 dni
Po tym czasie schab jest gotowy. Można go kroić w cieniutkie plasterki. Wędlinę przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz