Przygotowanie wyśmienitego kremu do tortu wcale nie jest trudne i
pracochłonne. Najlepszy krem jest stabilny, pozwala się kroić i
jednocześnie ma puszystą konsystencję. Poznajcie sprawdzony przepis na
podstawowy krem do ciast i tortów!
# 1 Krem z mascarpone i bitej śmietany
Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (polecam Łowicz lub Łaciatą)
- 500 g serka mascarpone
- 1 laskę wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
Jak zrobić krem do tortu?
Śmietanę i serek przełóż do dużej miski. Dodaj ziarenka wyciągnięte z
rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko.
Całość mieszaj mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli
zwiększając prędkość. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki
się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą
śmietanę.
# 2
Krem
-
250 ml śmietanki kremówki 30% (b. zimnej)
-
250 g serka mascarpone (zimnego)
-
1 cukier wanilinowy
-
Do miski włożyć mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubijać
mikserem przez około 5 minut aż krem będzie gęsty, sztywny i puszysty
-
125 g schłodzonego mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanka cukru
3 łyżeczki śmietany 18%
500 g jagód
250 g truskawek do dekoracji (opcjonalnie)
listki swiezej miety do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz