Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej,125 g margaryny,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 żółtka,
1-2 łyżki kakao
Przygotowanie Kruche ciasto:
Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami.
Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na ok. godzinkę.
Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę, którą wcześniej należy posmarować tłuszczem Obsypać mąką lub bułką tartą.
Włożyć do piekarnika i piec w 180*C ok. 20 minut,
Składniki na masę jogurtową:
3 jogurty greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :),8 jajek,
¾ szklanki cukru
2 cukry wanilinowe,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
3/4 szklanki oleju.
Masa:
żółtka ubić z cukrami,
osobno ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
dodać pianę z białek do żółtek ,
mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe
i na samym końcu dodajemy olej.
wymieszać delikatnie łyżką.
Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto.
Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła,
3łyżki kakao,
3łyżki cukru,
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Gotować chwilkę do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia się w kremową masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz