40 sztuk herbatników (140g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini)
cukier puder do oprószenia
Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W
pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą,
gładka masę.
Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na
małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu
aż masa dość mocno zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń, to krem
może wyjść zbyt rzadki). Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika
(ewentualnie wynieść go w chłodne miejsce), przykryć folią i pozostawić.
Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by
łatwiej łączył się potem z masłem.
Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po
łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyło
Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Szkoda tylko, że przepis jest kradziony z innej strony. Kropka w kropkę... może warto by było dodać link do autora przepisu? Szczególnie gdy istnieje coś takiego jak prawa autorskie do dzieła. https://kulinarneprzeboje.pl/napoleonka-na-herbatnikach/
Krysiu, wygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę zrobić i to w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglada ale jest przepyszne. Zycze udanego deseru, tylko rob dokladnie jak w przepisie
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że przepis jest kradziony z innej strony. Kropka w kropkę... może warto by było dodać link do autora przepisu? Szczególnie gdy istnieje coś takiego jak prawa autorskie do dzieła.
OdpowiedzUsuńhttps://kulinarneprzeboje.pl/napoleonka-na-herbatnikach/